1 min

Het is Motorola niet gelukt om een verbod op Microsoft’s Xbox 360 af te dwingen in de Verenigde Staten. Motorola ging de strijd aan met de softwaregigant omdat er geen licentiegeld betaald wordt voor het gebruik van patenten van Motorola, zo vindt de aanklager.

James Robart, de Amerikaanse rechter die deze zaak behandelt, besloot dat er geen verkoopverbod op de Xbox 360 kan worden beklonken omdat Microsoft aan heeft gegeven dat het de licentiegelden alsnog wil betalen. Nu het verbod van de baan is, is de grote vraag hoe hoog die licentiekosten zullen zijn.

Motorola wist twee eerdere rechtszaken in Duitsland en de Verenigde Staten over de pantenten te winnen en won daardoor het recht om een verkoopverbod op te laten leggen, maar dit recht kon pas worden uitgeoefend wanneer er ook een uitspraak gedaan werd in deze derde rechtszaak. In de derde rechtszaak werd besloten dat een verkoopverbod niet aan de orde is en deze beslissing geldt ook voor Duitsland.

De patenten van Motorola vallen volgens Microsoft onder de zogenaamde FRAND-regeling, wat betekent dat Motorola een eerlijk en reëel bedrag moet vragen voor de licenties om de gepatenteerde technieken te gebruiken. Motorola is het echter niet eens met deze stelling, dus ook daar moet nog een besluit over komen. Motorola eist 4 miljard dollar aan schadevergoeding van Microsoft. Microsoft wil echter maar 1 miljoen dollar per jaar betalen voor de licenties.