1 min

Het Nederlandse sociale netwerk Hyves, dat tegenwoordig onderdeel is van de Telegraaf Media Group (TMG), heeft de bezoekersaantallen de afgelopen tijd in zien storten. Dit verminderde verkeer betekent onder andere dat er veel servers ongebruikt blijven, welke Hyves nu ten einde raad gaat verhuren.

Door het verhuren van de servers wordt een deel van de gemaakte uitgaven alsnog terugverdiend, zo meldt Het Financieele Dagblad. Hyves is verbonden aan langdurige afspraken en kan de servers dus niet zomaar dumpen. Doordat het aantal bezoekers gedurende de afgelopen jaren is gekelderd zijn de servers niet meer nodig. Daarentegen ziet Hyves een nieuwe trend: clouddiensten. Het is dan ook het doel om de servers te verhuren als ondersteuning voor bestaande of nieuwe clouddiensten.

Het verkeer richting Hyves is momenteel 90 procent minder dan in de hoogtijdagen van het sociale netwerk. De TMG koos er eerder al voor om een gedeelte van de servers te gebruiken om andere websites van het bedrijf te hosten.

Bij de overname van Hyves is een bedrag van 53 miljoen euro gemoeid. Hyves heeft 3.000 servers, waarvan het grootste deel inmiddels dus werkeloos is.