De Amerikaanse overheid geeft het advies om Java uit te schakelen, vanwege een kritiek beveiligingslek.

De waarschuwing is geplaatst door Homeland Security (binnenlandse veiligheid) en stelt dat: "Vanwege het aantal en de impact van deze lekken evenals die van eerdere Java-lekken, is het aanbevolen om Java tijdelijk uit te schakelen in de webbrowser zoals omschreven in de sectie Oplossing."

Met de kwetsbaarheid in Java kunnen kwaadaardigen een computer infecteren. Er zijn reeds kant-en-klaarprogramma’s online beschikbaar die het lek zonder enige moeite kunnen uitbuiten, wat betekent dat vrijwel iedereen aanvallen kan uitvoeren. Met deze kit kan bijvoorbeeld ransomware op de computer worden geplaatst, dat persoonlijke bestanden tegen een bedrag gegijzeld houdt.

Oracle heeft laten weten dat het op 15 januari met een patch komt die 86 beveiligingslekken in Java zal dichten. Het bedrijf raadt aan dat gebruikers Java zo snel mogelijk updaten nadat de patch is uitgebracht.

Mozilla heeft laten weten dat het Java heeft geblokkeerd in zijn Firefox browser. Hetzelfde geldt voor Apple op OS X-systemen.