1 min

Onverwachts heeft Microsoft besloten dat het Oracle zal steunen in een rechtszaak rondom het gebruik van Java tegen Google. Oracle en Microsoft stonden in het verleden vaak recht tegenover elkaar, maar de softwaregigant ziet in Google tegenwoordig duidelijk een grotere vijand.

Naast Microsoft zijn er nog een aantal andere partijen die Oracle de hand toerijken. Oracle kan namelijk ook rekenen op steun van NetApp, EMC, Picture Archive Council, Graphic Artists Guild en branchevereniging BSA. Deze partijen hebben een friend of the court-verklaring ingeleverd waarmee zij hun steun aan Oracle uitspreken. De verklaring is momenteel nog niet openbaar gemaakt, het is dus ook onduidelijk wat de steun precies in zal houden.

Oracle heeft een hoger beroep aangetekend tegen Google, dat in eerste instantie vrijgesproken werd door de rechter. Oracle is van mening dat Google in de programmatuur van Android gebruik maakt van Java-code waarop auteursrecht rust.

De steun van Microsoft in deze zaak is in zekere zin opvallend omdat het zichzelf ook vaak vijandig opstelde tegenover Oracle. In Google vinden de twee bedrijven echter een gezamenlijke vijand. Microsoft heeft bij veel Android-fabrikanten afgedwongen dat het een deel van de inkomsten uit de verkoop van Android-apparaten op mag eisen.

Oracle kreeg in de originele rechtszaak al steun van IBM.