Google bezorgd om machtspositie van Samsung

Google maakt zich met de dag meer zorgen om de machtspositie die Samsung voor zichzelf heeft verworven in de mobiele markt, meldt Wall Street Journal. Tijdens een bijeenkomst vorig jaar liet Andy Rubin, hoofd van de Android-afdeling van Google, zich zowel positief als negatief uit over de Koreaanse fabrikant.

Rubin was te spreken over het grote succes dat Samsung behaald heeft in de afgelopen jaren, maar tegelijkertijd zit daar eveneens een groot gevaar. Samsung kan zijn concurrenten ontmoedigen als de voorsprong naar de rest te groot wordt. Samsung is goed op weg om precies dat te bereiken: Het bedrijf is inmiddels goed voor een aandeel van rond de 40 procent op de smartphonemarkt.

Andere fabrikanten weten hun marktaandeel niet significant te vergroten en dat zou kunnen betekenen dat Samsung meer van Google kan gaan eisen of uiteindelijk er voor kan kiezen om Google in de steek te laten en een eigen besturingssysteem de voorkeur geven. Amazon deed dit eerder al door een eigen fork van Android te ontwikkelen.

Maar Google heeft Motorola achter de hand. De zoekgigant nam Motorola medio 2011 over en dat was onder andere met het motief om Samsung te blokkeren bij het verkrijgen van een overweldigend aandeel. Vooralsnog lijkt Google daar niet in te slagen, maar wellicht dat de geruchtmakende X-Phone daar verandering in kan brengen.

Bron:Wall Street Journal