2min

Vannacht vond de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Apple plaats. De aanloop naar deze vergadering verliep gespannen, om verschillende redenen. Apple’s CEO Tim Cook is er niet in geslaagd om die spanning onder de aandeelhouders volledig weg te nemen.

Cook heeft aangegeven dat het bestuur van Apple manieren aan het zoeken is om de aandeelhouders te laten profiteren van de grote berg geld die Apple op de bank heeft staan. Aan de hand van de meest recente financiële kwartaalcijfers zou Apple over zo’n 137 miljard dollar beschikken. Aandeelhouders zouden dan ook graag zien dat Apple hen hier van laat profiteren, maar naast de al beloofde dividenduitkering worden er geen nieuwe toezeggingen gedaan.

Apple’s aandeel is de laatste maanden niet meer onhandelbaar aan het stijgen, maar heeft juist een daling ingezet. Dit staat in groot contrast met de afgelopen jaren en resulteert in grote zorgen bij de aandeelhouders. Tim Cook probeerde hen er van te overtuigen dat Apple in nieuwe markten gaat stappen en daarin succesvol zal zijn.

Ook het grote marktaandeel van Android werd besproken. Cook geeft aan dat het waarschijnlijk is dat er nu meer smartphones met Android zijn dan iPhones. Wel denkt Cook nog een grote voorsprong te hebben op de tablet-markt. Ook hier dekt de topman zich echter alvast een beetje in: "Het gaat er niet om wie het meeste verkoopt. We kunnen zo een aantal wijzigingen doorvoeren om de grootste te blijven, maar dat zou niet goed zijn voor Apple". Cook doelt hiermee ongetwijfeld op het inleveren van marge waardoor de verkoopprijs van producten omlaag kan.