1 min

De strijd om de eerste twee posities op de smartphonemarkt lijkt voorbehouden aan Apple en Samsung, maar daarachter barst een hevige strijd los. BlackBerry, HTC, Huawei, LG en Nokia hebben eerder al aangegeven dat ze in 2013 voor de derde plaats gaan, maar ook een topman van Sony spreekt dit voornemen nu uit.

Huawei liet onlangs nog wel weten dat het binnen vijf jaar de eerste plaats wil overnemen van Apple en Samsung, maar het Chinese bedrijf wil op termijn minstens de derde plaats in handen krijgen. Al eerder gaven andere fabrikanten aan dat ze voorlopig niet richten op de eerste twee plaatsen, maar de derde plek willen bemachtigen.

Er kan echter maar één bedrijf op de derde plek belanden en ook Sony heeft nu aangegeven dat het dit voornemen heeft. Kunimasa Suzuki, topman van Sony, laat in een vraaggesprek in Tokyo weten dat de derde plek het eerste streven is voor het Japanse bedrijf. Sony gaat volgens Suzuki markt-specifieke modellen ontwikkelen. Zo lijken er dus telefoons op komst te zijn die bijvoorbeeld alleen in opkomende markten als Afrika, Brazilië, China en India uitgebracht worden. Er zijn al veel fabrikanten die op deze manier te werk gaan.

Uit de nieuwste cijfers van IDC is gebleken dat er drie bedrijven zijn die achter Apple en Samsung heel dichtbij elkaar staan qua marktaandeel. Dat zijn Huawei, Sony en ZTE. Volgens die cijfers is Huawei de grootste partij met 4,9 procent, Sony volgt met 4,5 procent en ZTE heeft 4,3 procent.