2min Devices

Apple gaat in 2017 top drie positie verliezen op smartphonemarkt

Het lijkt erop dat de Apple’s sterke marktpositie op de smartphonemarkt ten einde is. Alles wijst erop dat Apple binnenkort uit de top drie van grootste smartphonefabrikanten wordt gestoten, als we kijken naar totaal aantal verkopen. Op basis van omzet zal Apple nog wel even een koppositie behouden.

Gartner heeft zijn onderzoeksresultaten gepubliceerd over het afgelopen kwartaal. Daaruit blijkt dat de marktverdeling op de smartphonemarkt begint te veranderen. Het mag geen verrassing zijn dat Samsung daarin flink heeft verloren, dat komt mede door het debacle met de Galaxy Note 7. Samsung wist alsnog 71,73 miljoen toestellen te verkopen, de marktpositie is daarmee niet in gevaar, het bedrijf blijft de grootste smartphonefabrikant ter wereld.

Op de tweede plek staat Apple eigenlijk nog met 43 miljoen smartphones, maar dat komt voornamelijk door de telling van Gartner. De Chinese fabrikanten BBK en Oppo worden los van elkaar geteld, maar BBK is het moederbedrijf van onder meer OnePlus, Oppo en Vivo. Tellen we de aantallen van BBK en Oppo bij elkaar op komen we op 44,8 miljoen toestellen, wat dus 1,8 miljoen toestellen meer is dan Apple. Eigenlijk staat Apple nu dus al op de derde plaats.

Kijken we even verder in de lijst, dan komen we Huawei bezig, dat de afgelopen jaren met een enorme opmars bezig is en steeds meer succes weet te boeken, ook in de Westerse landen, waar BBK en Oppo dan weer nauwelijks actief zijn. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat Huawei de komende jaren nog flink zal doorgroeien, terwijl bij Apple momenteel de verkoopcijfers haperen, het is dan ook geen vreemde aanname dat Apple komend jaar zijn top drie positie zal gaan verliezen. Wanneer is nog wel even de vraag, maar de concurrentie komt voornamelijk uit één hoek, namelijk uit China.

Het enige wat Apple’s marktaandeel mogelijk nog kan redden is een hele innovatieve iPhone 8, daar lijkt het bedrijf wel druk mee bezig te zijn.