1 min

Volgens onderzoeksbureau IHS is Huawei niet langer de op twee na grootste smartphonefabrikant ter wereld. Landgenoot Xiaomi zou Huawei van de derde plaats hebben gestoten. Samsung en Apple zijn nog altijd respectievelijk grootste en één na grootste fabrikant.

In het derde kwartaal van 2014 wist Xiaomi volgens IHS iSuppli zo’n 19 miljoen smartphones te slijten, de teller bleef bij Huawei steken op 16,8 miljoen stuks. Een groot gedeelte van de verkopen vindt plaats in China zelf, maar Xiaomi is bezig met de uitbreiding naar andere Aziatische landen. Vooralsnog zijn de producten van het merk niet te koop in Europa. Xiaomi is slechts vier jaar geleden opgericht.

Samsung en Apple hebben de eerste en tweede plaats op de smartphonemarkt nog altijd in handen, Xiaomi volgt dus. Huawei zakte af naar de vierde plaats, Lenovo en LG staan op de vijfde en zesde trede. Daarmee wordt de top zes van de lijst op Apple na geheel gevuld door Aziatische merken, waarvan drie van Chinese afkomst.

De heftige concurrentie vanuit Xiaomi zorgt er vermoedelijk voor dat Samsung zijn winst vanuit de mobiele tak meer en meer ziet verdampen. Het Zuid-Koreaanse merk verwacht over het afgelopen kwartaal een winstdaling van ongeveer 60 procent bekend te moeten maken.