1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Volgens het rapport van onderzoeksbedrijf IDC (International Data Company) gaat in 2013 de verkoop van normale mobiele telefoons voor de eerste keer overtroffen worden door die van smartphones.

De smartphone wint het van de gewone telefoons, maar het rapport voorspelt geen ruime overwinning. De indicatie voor verkochte smartphones ligt op de 918.6 miljoen stuks, een krappe meerderheid van 50.1 procent van de totale verkoop wereldwijd.

Aan de hand van een aantal trends voorspelt IDC verder een aandeel van tweederde voor de smartphones in 2017. Die trends zijn het dalen van smartphoneprijzen, meer keuze in aanbod en de opkomst en ontwikkeling van nieuwe markten, waar de smartphone nog volop verkocht kan worden.

Volgens IDC stijgt het aandeel smartphones in opkomende markten zoals Brazilië en India fors in de komende jaren. In 2017 is 4,4 procent van de globale markt in Brazilië te vinden en 10,3 procent in India. India zal de derde plek voor grootste speler innemen in 2017.

China blijft de grootste speler in de smartphonemarkt, maar zakt 2,5 procentpunten naar 30,2 procent eind 2017. Veel ver ontwikkelde landen als Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan de komende jaren ook marktaandeel verliezen, volgens de cijfers van IDC. Deze markten zitten al meer tegen hun top aan doordat de consument gemiddeld meer te besteden heeft. In opkomende markten komt daar de komende jaren natuurlijk nog verandering in.

Gewone telefoons blijven marktaandeel verliezen, met 58 procent in 2012, naar een voorspelde 33.6 procent eind 2017.