In vergelijking met een jaar eerder heeft HTC in februari wel hele slechte zaken gedaan. De Taiwanese fabrikant geeft elke maand cijfers vrij en daaruit blijkt dat de verkopen ten opzichte van een jaar eerder 44 procent lager uitvallen.

In februari behaalde HTC een omzet van 384 miljoen dollar, in vergelijking met januari is dat eveneens een flinke daling: 26,8 procent. De winst die HTC uit die omzet wist te persen is met 34 miljoen dollar de laagste sinds 2004. Destijds was HTC als merk nog erg onbekend en maakte het toestellen voor andere fabrikanten.

Het is al langer duidelijk dat het leeuwendeel van de inkomsten in de smartphonemarkt naar Apple en Samsung gaat en het lijkt er voorlopig niet beter op te worden. Vorige maand beweerde een analistenbureau nog dat 103 procent van de winst uit de smartphonemarkt naar Apple en Samsung gaat. Partijen zoals BlackBerry, HTC, LG en Sony moeten vechten om een graantje mee te pikken.

Deze week benadrukte Techzine al dat de oorlog om de derde plaats in de smartphonemarkt in 2013 echt zal losbreken en dat de kans bestaat dat één of meerdere fabrikanten zich uiteindelijk zal terugtrekken.

HTC introduceerde onlangs de HTC One, het nieuwe vlaggenschip uit het aanbod van de Taiwanese producent.