2min

De hybride laptop is een nieuwe productcategorie, waarbij het toetsenbord kan worden losgekoppeld van het scherm. Deze producten zijn flink in opkomst sinds Windows 8 op de markt is verschenen. Het is echter Apple dat in 2011 een patent heeft aangevraagd op dit concept.

Asus was de eerste die in de eerste helft van 2011 met succes een hybride laptop op de markt bracht, het bedrijf lanceerde de Asus Eee Pad Transformer TF101. Het toetsenbord en het scherm konden in elkaar worden geklikt en beide beschikt over een accu. De Asus Eee Pad Transformer was voorzien van het Android-besturingssysteem.

Inmiddels zijn er veel meer fabrikanten die soortgelijke hybrides op de markt hebben gebracht. Vooral de komst van Windows 8 heeft deze producten een boost gegeven, dit besturingssysteem is uitermate geschikt voor dit concept omdat het net zo goed werkt met een toetsenbord als met alleen een touchscreen. Android is toch minder geschikt voor gebruik met toetsenbord. Samsung, Sony, Acer, Asus en Toshiba hebben allemaal hybrides op de markt gebracht.

Nu blijkt echter dat het Apple is dat patent heeft aangevraagd op dit concept. Apple heeft echter nog geen hybride op de markt gebracht. Het bedrijf diende in het derde kwartaal van 2011, na de lancering van de Asus Eee Pad Transformer, een patent in op dit concept. Het patent is echter nog niet toegewezen maar is nog in aanvraag. De aanvraag kan hoogst waarschijnlijk op kritiek rekenen van andere fabrikanten omdat dit geen innovatie of uitvinding van Apple is.

Ook is het natuurlijk de grote vraag of we straks MacBooks of iPads gaan krijgen waar eenvoudig een toetsenbord aan kan worden gekoppeld. In het patent beschrijft Apple een touchscreen dat via twee magneet aansluitingen kan worden verbonden aan een toetsenbord. Ook zou het scherm zelfstandig kunnen worden opgeladen.

In 2010 verklaarde Steve Jobs dat hij geen toekomst zag voor laptops met touchscreens. Waarmee de kans dat Apple een Macbook zal introduceren met een touchscreen toch wat kleiner wordt. Steve Jobs zag echter ook niets in een kleinere iPad en grotere smartphones maar die zijn er inmiddels ook. Apple patenteert echter alles wat ze kunnen bedenken, als er een minieme kans is dat Apple het in de toekomst gaat gebruiken of maken wordt het gepatenteerd. Het bedrijf heeft dan ook een hele lading aan patenten van productconcepten die nooit gemaakt zullen worden.

Of het patent zal worden toegewezen en wanneer is nog onduidelijk.