1 min

In de Amerikaanse staat Californië wordt het verboden om een smartphone aan te sturen tijdens het rijden. Alle taken gerelateerd aan telefoons, waarvoor de gebruiker een hand van het stuur moet halen, zijn gelijk aan elkaar. Dat besloot een rechter uit Californië.

Normaliter draait het bezwaar van het gebruik van een mobiele telefoon voornamelijk om het versturen van tekstberichten, maar tegenwoordig is het ook al heel normaal om een smartphone te gebruiken als navigatiehulpmiddel. Het bezwaar bij het gebruik van dit soort zaken is dat de bestuurder zijn of haar aandacht moet verdelen tussen het besturen van een auto en het aansturen van een apparaat.

In een rechtszaak haalde een beklaagde aan dat de smartphone niet gebruikt werd om een tekstbericht te versturen of een telefoongesprek te voeren, dat zijn zaken die bij wet verboden zijn. De rechter besloot echter dat alle handelingen met een mobiele telefoon tijdens het rijden ongeoorloofd zijn, of het nou gaat om het gebruik voor telefoongesprekken, tekstberichten, navigatie, klok of e-mail. Alle handelingen met een mobiele telefoon zijn afleidend en kunnen dus leiden tot een boete.