2min

Het kabinet gaat onderzoeken of er een totaalverbod kan komen op het gebruik van de smartphone in de auto. Reden hiervoor is het aantal auto-ongelukken dat door onverantwoord smartphonegebruik stijgt. Minister Schultz van Haegan onderzoekt of een verbod haalbaar is of dat er wellicht een technische oplossing is.

Minister Schultz van Haegen is verantwoordelijk voor Infrastructuur en Milieu en daar hoort ook de verkeersveiligheid bij. Volgens de minister is het smartphonegebruik in de auto een groot probleem voor de verkeersveiligheid, op dit moment is het al verboden om je smartphone vast te houden, nu wordt er gekeken naar een totaal verbod. Hierover zegt de minister: “Dit is een groot probleem: als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg. Dus we moeten verder kijken. Verbieden is een optie”. 

De minister hoopt echter dat het niet zover hoeft te komen en dat er wellicht een technische oplossing is, bijvoorbeeld het uitschakelen van bepaalde functies op een smartphone tijdens het rijden. Of dat smartphonefuncties worden overgenomen door de auto waardoor ze veiliger zijn te gebruiken. Daarover wil de minister in gesprek met de telecomproviders.

Als voorbeeld wordt Pokemon Go genoemd, die app waarschuwt sinds enige tijd ook wanneer je je op de snelweg begeeft. Wellicht is zoiets ook mogelijk voor de complete smartphone. Wat de uiteindelijk oplossing gaat worden is onduidelijk, maar het doel is om de 600 doden en zwaargewonden door smartphonegebruik in het verkeer te verminderen.