2min

BlackBerry is niet te spreken over meldingen dat de BlackBerry Z10 grootschalig wordt teruggebracht. Een analist publiceerde dit nieuws gisteren, maar BlackBerry kan zich daar niet in vinden en roept op tot een onderzoek. De melding zou namelijk foutief en misleidend zijn.

BlackBerry heeft het al enkele jaren moeilijk vanwege de opkomst van onder andere Apple en Samsung. BlackBerry 10 (review) moet de wederopstanding van het bedrijf worden en negatieve berichtgeving rondom dat besturingssysteem kan het bedrijf dan natuurlijk niet gebruiken.

Jeff Johnston van Detwiler Fenton zal zich nu misschien nog wel eens achter de oren krabben vanwege het rapport dat hij gisteren publiceerde. In dat rapport meldde Johnston: "we zien bij grote winkeliers een grote toename in het aantal retournaties van BlackBerry Z10’s (review). Bij sommige winkels worden er nu dagelijks meer toestellen teruggebracht dan verkocht. Dat hebben we nog nooit eerder gezien."

BlackBerry kan zich niet vinden in deze lezing en meldt dat het aantal ontevreden klanten voldoet aan de verwachtingen, of zelfs lager is. Om die reden ziet BlackBerry zich genoodzaakt om de zaak aan te pakken. Een formele aanvraag voor een onderzoek zal in de komende dagen ingediend worden bij toezichthouders uit de Verenigde Staten en Canada.

Een andere negatieve melding neemt BlackBerry niet in behandeling. Joe Fersedi van ITG meldde dat de lancering van de BlackBerry Z10 traag verliep en dat de verkopen in de dagen erna verder afnamen. BlackBerry meldt dat Johnston een grens gepasseerd is en dat zijn melding bedoeld is om de markt te beïnvloeden.