2min

Inleiding

BlackBerry is een merk dat de afgelopen jaren flinke klappen heeft moeten incasseren. Ondanks dat het Canadese bedrijf zelf een van de eersten was met een smartphone, deed de concurrentie het beter. De iPhone en Android-toestellen zijn inmiddels veel populairder dan BlackBerry ooit geweest is. Toch gaat het bedrijf proberen een comeback te maken, het heeft even geduurd, wellicht iets te lang, maar nu is het moment dan eindelijk aangebroken. BlackBerry gaat nu serieus terugvechten en proberen de klant opnieuw terug te winnen, het gaat dat doen met BlackBerry 10 en de BlackBerry Z10, de smartphone in deze review.

Of BlackBerry nog kans maakt om de markt opnieuw te veroveren is een moeilijke vraag, die we in deze review niet definitief kunnen beantwoorden. Wel kunnen we een inschatting maken van hoe goed de nieuwe producten zijn, hoeveel kans BlackBerry daarmee maakt en of de producten überhaupt de overweging waard zijn om aan te schaffen.

Het klinkt misschien een beetje hard, maar wil je in de huidige smartphonemarkt nog potten breken, moet je wel van hele goede huize komen. BlackBerry hoopt in de eerste helft van 2013 met minimaal drie producten het marktaandeel terug te winnen. Het eerste product is BlackBerry 10, het nieuwe besturingssysteem van het bedrijf, dat is afgeleid van QNX, een besturingssysteem dat is overgenomen en vervolgens uitgebouwd tot BlackBerry 10. Een eerdere variant van QNX werd ook al gebruikt op de PlayBook-tablets van het bedrijf. Techzine heeft ervoor gekozen het besturingssysteem in een aparte review te bespreken.

De andere twee producten zijn twee smartphones, welke beide draaien op het nieuwe besturingssysteem, BlackBerry 10. De eerste smartphone is de BlackBerry Z10, welke centraal staat in deze review. De andere smartphone is de BlackBerry Q10, welke we binnenkort aan een review hopen te onderwerpen, als die in Nederland beschikbaar komt.

Het grote verschil tussen de twee smartphones is voornamelijk één ding, de BlackBerry Q10, die we vandaag niet reviewen is voorzien van een fysiek qwerty-toetsenbord. De BlackBerry Z10 heeft dat niet, maar is voorzien van een groot touchscreen met een virtueel toetsenbord.

De BlackBerry Z10 is een high-end smartphone met een scherm van 4,2 inch, 16GB aan opslagcapaciteit, 2GB werkgeheugen en een dual-core Qualcomm Snapdragon-processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz. De processor is zeker niet slecht, maar ook niet state-of-the-art. Aangezien er geen betere BlackBerry smartphones beschikbaar zijn of binnen korte termijn worden verwacht, zien we dit wel als een high-end toestel. Uiteindelijk bepaalt de combinatie van hardware en besturingssysteem of een smartphone goed genoeg kan presteren. Zo is ons al eerder opgevallen dat Android een vrij zwaar mobiel besturingssysteem is ten opzichte van bijvoorbeeld Windows Phone. Dat kan in het geval van BlackBerry dus ook goed mogelijk zijn.