1 min

De telefoontarieven die telecomoperators mogen rekenen aan elkaar voor het gebruik van elkaars netwerken worden verlaagd, als het tenminste aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ligt. De ACM wil de tarieven voor de komende drie jaar verder lagen, de operators krijgen wel nog de kans te reageren op het besluit. De nieuwe tarieven komen voort uit Europese afspraken.

Als het aan de ACM ligt, dan worden de tarieven flink op de schop genomen. Zo zal het mobiel bellen per minuut worden verlaagd van maximaal 2,4 cent naar 1,017 cent per minuut. Voor gesprekken naar een vaste lijn zal het tarief worden verlaagd van maximaal 0,37 cent naar 0,108 cent per minuut.

De reden voor de verlaging is dat de ACM van mening is dat er op de Nederlandse markt te weinig concurrentie is. In Nederland zijn maar drie operators actief en die hebben allen een dominante positie. De verlaging gaat in per 1 september van dit jaar en geldt voor een periode van drie jaar. Wel mogen de operators nog tot 27 mei reageren op het voorgenomen besluit. Uiteindelijk zullen de tarieven en eventuele bezwaren worden voorgelegd aan de Europese Commissie.

De tarieven zijn het maximale bedrag dat de operators elkaar in rekening mogen brengen. Als de telecomoperators op dit moment elkaar al veel minder in rekening brengen, zullen zij weinig bezwaar hebben tegen de verlaging van de tarieven.