min

Tags in dit artikel

, , ,

In de Europese Unie zijn de mobiele telefonie-aanbieders sinds gisteren, 30 juli, verplicht om hun klanten lagere kosten te rekenen wanneer zij internationaal bellen.

De mobiele telefonieproviders hadden van de EU uiterlijk tot 30 juli de kans gekregen om de tarieven te verlagen voor grensoverschrijdende gesprekken met de mobiele telefoon. Burgers kunnen zelfs naar de rechter stappen wanneer zij merken dat er toch te hoge tarieven gerekend worden.
De EU heeft vastgesteld dat er een eurotarief moet gelden om ervoor te zorgen dat de kosten voor internationaal bellen niet nog verder zullen stijgen.
Een provider mag vanaf nu nog maar 60 eurocent inclusief BTW per minuut rekenen als de gebruiker belt naar een andere telefoon. Wanneer de gebruiker gebeld wordt mag dit nog maar maximaal de helft kosten. Dit is bij de meeste providers toch wel een halvering wat betreft de kosten. Verwacht wordt dat in 2008 en 2009 de prijzen nog een stuk verder zullen zakken.
De Europese Commissie wil aan het einde van deze week een website openbaar maken waarop de bedrijven getoond worden die zich niet aan de wetgeving houden. Door een soort van ‘Wall of Shame’ te creëren hoopt de EU dat het aantal providers dat te duur is laag zal blijven.