Google roept in een blogpost energiebedrijven in de Amerikaanse staat North-Carolina op tot het aanbieden van groene stroom. Google wil bij uitbreiding van datacentra gebruik gaan maken van de milieuvriendelijkere energie, maar lokale nutsbedrijven bieden die mogelijkheid niet aan.

Een rapport van vijf pagina’s omschrijft Google’s idee voor het "hernieuwbare energietarief," een schema met tarieven die verschillen per afnemer. Het voorstel hanteert verschillende prijzen voor residenties, commercie en industrie. Een nieuw tarief betekent ook nieuw door te voeren regelgeving.

"Energiebedrijven laten bedrijven als Google kiezen om groene stroom te kopen via een nieuwe categorie diensten," schrijft Google. "De dienst zou vrijwillig zijn, alleen aangeboden aan bedrijven die ernaar vragen, maar beschikbaar voor alle klanten die voldoen aan de basiscriteria." Het komt neer op een tarief waar de klant betaalt voor de extra kosten die schone energie met zich meebrengt, een systeem dat veel staten al wel hanteren.