2min

Nokia heeft zojuist de derde kwartaalcijfers gepresenteerd, hieruit bleek dat het aantal verkochte mobiele apparaten met maar liefst 22 procent was afgenomen. Stephen Elop, de CEO van Nokia, probeerde gerust te stellen door aan te geven dat het bedrijf in een overgangsfase zit en binnenkort de nieuwe Lumia’s verschijnen met Windows Phone 8.

Uit de cijfers bleek dat het Finse bedrijf het afgelopen kwartaal 82,9 miljoen mobiele telefoons heeft verkocht maar zoals aangegeven is dat 22 procent minder, dat resulteerde dan ook in een omzetdaling van 34 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De totale omzet van het bedrijf daalde met 19 procent ten opzichte van vorig jaar tot 7,2 miljard euro. Het bedrijf gaf aan dat het vierde kwartaal een "uitdaging" zal worden met de lancering van de nieuwe Lumia smartphones omdat het laatste kwartaal over het algemeen altijd lagere verkoopcijfers noteert dan andere kwartalen.

Investeerders hadden zich waarschijnlijk voorbereid op nog slechtere kwartaalcijfers, na de presentatie van de cijfers ging het het aandeel Nokia namelijk met 8 procent omhoog en steeg naar 2,39 euro.

Wat opviel is dat het aantal Windows Phone 7-toestellen sterk was afgenomen van 4 miljoen in het tweede kwartaal naar 2,9 miljoen in het derde kwartaal. Nokia richt nu alle pijlen op de nieuwe Lumia 920 en 820 met Windows Phone 8 en het bedrijf moet de consument daar warm voor zien te krijgen. Het bedrijf kan wat meer succes niet alleen gebruiken maar heeft het inmiddels ook echt nodig. De concurrentie van Apple en de andere Android-fabrikanten zoals Samsung begint zijn tol te eisen bij Nokia. Het is alweer even geleden dat het bedrijf zwarte cijfers noteerde.

Stephen Elop zei het volgende bij de presentatie van de cijfers: "Zoals verwacht was dit derde kwartaal een moeilijke periode voor onze apparaten en diensten. We hebben het voor elkaar gekregen om door een moeilijke overgangsfase heen te komen voor onze "smart devices" terwijl we in afwachting zijn van de spannende innovatieve tijd die voor ons ligt met onze nieuwe Lumia producten".