Sven Olaf Kamphuis van CyberBunker is door Spanje overgedragen aan Nederland. Kamphuis werd eind april opgepakt vanwege verdenkingen van betrokkenheid bij grote cyberaanvallen op Spamhaus.

Eind maart vonden grote aanvallen op Spamhaus plaats. Spamhaus is een bedrijf dat zich bezighoudt met het onderhouden van een database met bronnen van spam. Deze database wordt vervolgens gebruikt door bedrijven om verkeer van deze onbetrouwbare bronnen te blokkeren om zichzelf te kunnen beschermen tegen aanvallen. De websites van CyberBunker werden op deze lijsten geplaatst en die partij besloot vervolgens een digitale oorlog te starten tegen Spamhaus.

Kamphuis noemt zichzelf Minister van Telecommunicatie en Buitenlandse Zaken van de Republiek CyberBunker. In Nederland blijft Kamphuis voor minimaal twee weken in voorlopige hechtenis. De woning van de ‘minister’ in Barcelona is doorzocht door de politie en daar is een scala aan elektronica in beslag genomen. In Nederland loopt nog een onderzoek naar de cyberaanvallen.