De Nederlandse host CyberBunker wordt verantwoordelijk gehouden voor een zeer grote aanval op het Britse Spamhaus. De aanval vertraagde gisteren het volledige internet en zou de grootste Distributed Denial of Service-aanval tot nog toe zijn geweest.

Spamhaus is een non-profit organisatie die gespecialiseerd is in het neerhalen van spam. De organisatie zette de Nederlandse host CyberBunker onlangs op een zwarte lijst omdat het websites zou hosten waar spam vandaan kwam. De websites op de servers van CyberBunker waren daardoor niet meer te bereiken vanuit verschillende landen waar hosts gebruik maken van de zwarte lijsten van Spamhaus. Dat liet CyberBunker klaarblijkelijk niet over zijn kant gaan, een grootschalige cyberaanval op Spamhaus volgde.

CyberBunker, gevestigd in een bunker in Goes, werkt volgens Spamhaus samen met criminele organisaties om meer dan 300Gb/s aan data op Spamhaus af te vuren. Het grote verkeer zorgde er voor dat een internetknooppunt in London bezweek, wat het volledige internet vertraagde. De aanval liep echter al sinds 19 maart, maar tot gisteren nog zonder resultaat. Het is onduidelijk of de aanval op het moment van schrijven nog altijd voort wordt gezet.

CyberBunker-woordvoerder Sven Olaf Kamphuis ontkent via Facebook overigens alle beschuldigingen jegens de host. Opvallend genoeg zou Kamphuis tegenover The New York Times wel hebben gezegd dat de host verantwoordelijk was voor de aanval. Hoe de vork precies in de steel steekt is zodoende onduidelijk. Kamphuis beschuldigt Spamhaus wel van een negatieve invloed op de netneutraliteit, waar CyberBunker juist een lans voor breekt.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft aangekondigd een onderzoek naar CyberBunker te openen.