Chinese cyberspionnen stalen ontwerpen van veel gevoelige Amerikaanse wapens die ook gebruikt worden door het Nederlandse leger. Volgens The Washington Post kregen hackers toegang tot de blauwdrukken via computersystemen van bedrijven die wapens produceren.

Ontwerpen van onder andere vliegtuigen, schepen, helikopters en raketafweersysteem THAAD zouden zijn ontvreemd. Ook het bouwschema van de MM-104 Patriot zou zijn gestolen. Deze laatste is een in Nederland gebruikt raketsysteem om vliegtuigen neer te halen. In 2007 lekten terabytes aan data over de Joint Strike Fighter (JSF), wat pas jaren later aan het licht kwam.

Het verslag van de Post is gebaseerd op een rapport van het Pentagon en noemt geen technische details over de diefstal zelf. Hackers kregen de plannen waarschijnlijk te pakken door in te breken op computers van bedrijven die de wapens produceren. Bedrijven weten vaak niet dat ze gehackt zijn totdat de FBI voor de deur staat om ze daarvan te verwittigen, schrijft de krant.

China wordt door het Pentagon niet bij naam genoemd, hoewel naamloze bronnen van de Washington Post de Chinese overheid wel aanwijzen. Ook precieze datums van de hacks blijven ongenoemd. Waarschijnlijk praten we hier, net als met de JSF, over een langere periode van enkele jaren.

Om de hackers te stoppen krijgen betrokken bedrijven toegang tot anti-malware software, ontwikkeld door Amerikaanse geheime dienst NSA. Defensie in Amerika maakt zich "in groeiende mate zorgen" over de cyberdreiging, dat in een e-mail bestempeld wordt als "een gevaar voor de economische en nationale veiligheid."