2min

Tags in dit artikel

, , ,

Amerikaanse beveiligingsdeskundigen luiden de alarmklok. Het komt steeds vaker voor dat Chinese hackersgroepen cyberaanvallen uitvoeren tegen gevoelige Amerikaanse doelwitten. Daarbij weten zij voor vele miljarden dollars aan intellectuele eigendommen en digitale gegevens te achterhalen.

Beveiligingsdeskundigen en analisten zeggen dat de dreiging zeer reëel is. Zij hebben diverse cyberaanvallen precies weten te traceren en lokaliseren. Volgens hen bestaat er geen twijfel dat de daders gesteund en aangestuurd worden door de Chinese regering in Beijing. De Chinese regering zou de opdracht geven aan hackers om specifieke informatie of technologieën te achterhalen. Volgens analisten gaat het daarbij in enkele gevallen om een spel: twee of meerdere hackers krijgen dezelfde opdracht om te kijken wie er als eerste in slaagt om zijn opdracht te vervullen.

Cyberaanvallen door Chinese hackers vinden steeds vaker plaats en gaan gemoeid met grote veiligheidsrisico’s en financiële schade, die volgens deskundigen in de miljarden dollars loopt. De defensie-industrie en nutsbedrijven zijn geliefde doelwitten van de hackers. Beveiligingsexperts en analisten pleiten dan ook voor hardere opstelling van de Amerikaanse overheid tegenover China, maar de regering is uitermate terughoudend.

Een eerste maatregel die de overheid zou moeten treffen is het formuleren van beleid om cybercriminelen op te sporen en aan te pakken. Onlangs maakte het Pentagon een rapport openbaar waarin het formuleerde dat de VS het recht hebben om met militaire macht terug te slaan als een kwaadwillende natie een cyberaanval uitvoert op het land. Dit is volgens de analisten een eerste stap in de goede richting.

China traint al enkele jaren zogeheten cyberwarriors om de Chinese regering te beschermen tegen aanvallen op haar informatiesystemen. De groep bestaat uit ruim dertig soldaten en staat beter bekend als "The Blue Army". Naar eigen zeggen zijn hun cybersoldaten minstens net zo goed getraind als elders.

Ook in Nederland zijn er plannen om een apart legeronderdeel voor cybercommando’s op te richten. Vooralsnog blijft het bij voornemens en bestaat er onenigheid over deze precies vorm moet krijgen.