1 min

Volgens The Wall Street Journal (WSJ) staat de Amerikaanse Justitie op het punt vijf medewerkers van het Chinese leger aan te klagen wegens cyberspionage. De vijf personen zouden Amerikaanse bedrijven hebben gehackt om zo bedrijfsgeheimen te stelen. Het zou de eerste keer zijn dat de VS openlijk medewerkers van een ander land beschuldigt van cyberspionage.

De aanklacht tegen de vijf medewerkers die vermoedelijk voor de People Liberation Army werken zal mogelijk leiden tot een internationale rel en de spanningen tussen China en de VS op scherp zetten. De Amerikaanse overheid beschuldigt China al langer van spionage en het stelen van bedrijfsgeheimen, waardoor Chinese bedrijven een voordeel zouden hebben en beter kunnen concurreren met Amerikaanse bedrijven. Alleen het is nog nooit tot een aanklacht gekomen tegen specifieke personen, dat gaat mogelijk op zeer korte termijn veranderen, aldus de WSJ.

Waarschijnlijk zal de procureur-generaal, Eric Holder, samen met verschillende hooggeplaatste FBI-medewerkers later vandaag de beschuldigingen tegen de Chinese medewerkers bekendmaken. De vijf zouden lid zijn van Unit 61398 van de People Liberation Army in Shanghai en daar werkzaam zijn als hackers. Ze worden waarschijnlijk beschuldigd van het stelen van ontwerpen van een nucleaire elektriciteitscentrale en de kosten en prijsinformatie van een bedrijf gespecialiseerd in zonnepanelen.