2min

Topmensen van HP hebben aan ComputerWorld laten weten dat ze meer uitkijken naar het einde van Windows XP volgend jaar, dan de aankomende update van Windows 8 naar Windows 8.1. HP denkt dat het einde van Windows XP wel zal zorgen voor een boost in de PC-verkopen, iets wat Windows 8 tot op heden niet voor elkaar kreeg.

Afgelopen jaar kwam Windows 8 op de markt, een nieuwe versie van Windows is iets waar PC-fabrikanten over het algemeen naar uitkijken omdat de PC-verkopen dan vaak een boost krijgen. Deze duw in de rug is met de introductie van Windows 8 echter uitgebleven. De PC-markt had zelfs te maken met een krimp, deze krimp is niet alleen toe te schrijven aan Windows 8, maar volgens verschillende analisten heeft de nieuwe interface ervan wel invloed gehad.

Zo heeft het IDC in het rapport over het afgelopen kwartaal laten weten dat er over het hele afgelopen jaar een krimp is geweest van 14 procent in de PC-markt. De oorzaak hiervoor wordt gelegd bij de economische crisis, de overstap richting mobiele apparaten zoals smartphones en tablets, maar ook Windows 8. Het nieuwe ontwerp van Windows is tot op heden nog niet overtuigend genoeg geweest.

Op de conferentie van HP is Windows 8 zeer prominent aanwezig, maar de mensen bij HP lieten duidelijk merken vooral uit te kijken naar volgend jaar, wanneer Microsoft stopt met het ondersteunen van Windows XP. Dit terwijl de eerste grote Windows-update in het verleden ook altijd goed is geweest voor een boost in de PC-verkopen en in het aantal gebruikers dat wil overstappen. Voorheen waren dit de zogenaamde Service Packs, nu kiest Microsoft ervoor om Windows 8.1 uit te brengen met allerlei aanpassingen en verbeteringen.

HP verwacht echter een flinke stijging in de verkopen te zien als Windows XP moet worden vervangen bij vooral veel bedrijven. Veel bedrijven draaien nog steeds op het verouderde Windows XP en hebben nooit de stap naar Vista of Windows 7 gemaakt. Al deze bedrijven zullen in de toekomst alsnog moeten overstappen naar Windows 8. Volgens HP draaien 40 tot 50 procent van de bedrijven nog op XP-systemen.

De general manager van de zakelijk PC-tak van HP, Enrique Lore, laat aan ComputerWorld weten dat HP druk bezig is om het hele assortiment te verversen met nieuwe desktopsystemen, laptops en nieuwe All-In-One’s. Lore laat weten dat de nieuwe systemen niet alleen goed moeten zijn, maar ook cool. Er wordt dus ook een flinke focus gelegd op design. Recent werden er al nieuwe laptops van HP gepresenteerd, waarbij het uiterlijk inderdaad op de schop is gegaan, maar de producten hebben wel veel weg van Apple’s Macbook Pro’s.

Voor HP zou een gunstige periode in de PC-markt wel goed uitkomen, het bedrijf heeft door de vele wijzigingen in de organisatie, overnames die verkeerd uitpakken en onrust in het bedrijf flink moeten inleveren op de PC-markt. Het bedrijf is wel nog steeds marktleider met een aandeel van 15,7 procent, een jaar eerder was dit echter nog 23,7 procent.