1 min

Er zijn verschillende memo’s van Steve Ballmer naar buiten gekomen waaruit blijkt dat softwaregigant Microsoft een grote interne reorganisatie zal ondergaan. Het gaat om de grootste herstructurering sinds jaren binnen het Amerikaanse bedrijf.

Microsoft wil zich meer profileren als een verlener van diensten en producent van hardware. Dat betekent dat het bedrijf in vier verschillende onderdelen zal worden gedeeld. De onderdelen richten zich op besturingssystemen, applicaties, clouddiensten en apparaten.

De divisie voor besturingssystemen valt onder leiding van Terry Myerson. Deze divisie beslaat de ontwikkeling van systemen voor spelcomputers, mobiele apparaten en computers. Myerson was eerder de leidinggevende van de Windows Phone-afdeling van de softwaregigant.

Julie Larson-Green gaat zich ontfermen over een nieuwe divisie voor de ontwikkeling van hardware. Larson-Green werd eerder aangesteld als vervanger van Windows-president Steven Sinofsky, wie Microsoft vorig jaar verliet. Een afzonderlijke groep zal zich richten op applicaties en diensten onder leiding van Qi Lu.

De zakelijke kant van Microsoft wordt geleid door Satya Nadella. Zij zal de ontwikkeling van back-ends zoals datacenters, databases en andere IT-gerelateerde producten begeleiden.

De veranderingen binnen Microsoft zullen groot zijn voor medewerkers. Dat moet ook wel, want Microsoft wil zich meer richten op het aanbieden van fysieke consumentenproducten. De softwaregigant kon decennia lang rekenen op inkomsten vanuit licenties voor software zoals Windows en Office, maar door het instorten van de PC-markt waren veranderingen noodzakelijk.