2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Vannacht heeft Apple de kwartaalcijfers van zijn derde fiscale kwartaal bekendgemaakt. Het Amerikaanse merk draaide een omzet van 35,3 miljard dollar, waarvan 6,9 miljard dollar winst overbleef. Daarmee weet Apple ook in het afgelopen kwartaal een flinke winst te behalen, maar in vergelijking met een jaar geleden is er een aanzienlijke daling zichtbaar.

Apple haalde in dezelfde periode in 2012 een omzet van 35 miljard dollar, maar de winst bedroeg toen nog 8,8 miljard dollar. De winst is in het meest recente kwartaal dus met een stevige 21,6 procent ingezakt. Apple had zelf al aangegeven een omzet van 33,5 tot 35,5 miljard dollar te verwachten. De resultaten komen dus niet als een grote verrassing.

Waar Apple de afgelopen jaren kwartaal na kwartaal steeds betere cijfers kon noteren, is er nu een daling zichtbaar. Dat is mede te wijten aan een kleine daling in het aantal verkochte iPad’s. Waar Apple een jaar geleden nog 17 miljoen exemplaren over de toonbank zag gaan, waren het er nu 14,6 miljoen. De daling was wel verwacht, omdat Apple een jaar geleden profiteerde van de lancering van de iPad 3.

De verkoop van iPod’s en Mac’s daalde ook. Van de iPod werden 4,57 miljoen exemplaren verkocht, 32 procent minder dan een jaar eerder. De verkoop van de Mac ging van 4,02 miljoen stuks naar 3,75 miljoen.

De verkoop van de iPhone’s blijft groeien. Afgelopen jaar werden 26 miljoen exemplaren verkocht, nu zijn dat er 31,2 miljoen. De inkomsten vanuit iTunes zaten ook in de lift: van 3,2 miljard dollar naar 3,99 miljard.