2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple heeft de kwartaalcijfers van het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar van het bedrijf bekend gemaakt. De eerste conclusie die getrokken kan worden is dat Apple er nog altijd gezond uitziet. De omzet bedroeg 36 miljard dollar, waarvan uiteindelijk netto 8,2 miljard dollar waarvan aan nettowinst overbleef. Zowel de omzet als de nettowinst steeg met ongeveer 25 procent, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Ondanks de uitgekomen iPhone 5 zijn de cijfers een fractie minder goed dan in het tweede kwartaal, dit valt waarschijnlijk terug te koppelen aan het tekort aan onderdelen voor de smartphone, Apple had te maken met leveranciers die hun afspraken niet na konden komen en daarom te laat componenten leverden, waardoor uiteindelijk de productie vertraging opliep. Ook de teruglopende verkoop van de iPhone 4s naar aanleiding van de aankomende lancering van de iPhone 5 zullen bij hebben gedragen aan de terugloop van de cijfers.

De iPhone-verkopen kwamen uit op een totaal van 26,9 miljoen stuks, wat vergeleken met het tweede kwartaal, waarin 35,1 miljoen exemplaren verkocht werden, een daling inhoudt. De iPad-verkopen daalden ook licht vergeleken met vorig kwartaal, van 17 naar 14 miljoen stuks.

Mac-computers werden een fractie meer verkocht in verhouding tot vorig kwartaal, het aantal groeide naar 4,9 miljoen. De iPod kon niet het aantal verkopen van 6,8 miljoen stuks uit het tweede kwartaal evenaren, dit daalde naar 5,3 miljoen verkopen dit kwartaal. Apple heeft eerder deze maand nieuwe iPods aangekondigd, maar deze lanceren pas aan het einde van het kwartaal waardoor deze geen positieve impact konden hebben op de cijfers.

De winst per aandeel kwam uit op 8,67 dollar en is daarmee lager dan de 8,75 dollar welke analisten voorspeld hadden. Voor het komende kwartaal is Apple voorzichtiger dan de analisten. Het bedrijf uit Cupertino verwacht een omzet van 52 miljard dollar en per aandeel 11,75 dollar winst. Analisten rekenen op een omzet van 55 miljard dollar met een winst van meer dan 15 dollar per aandeel.