HTC verwacht over het derde kwartaal verlies te gaan maken, dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. Het bedrijf gaat daarmee voor het eerst sinds de beursgang in 2002 rode cijfers schrijven. Het bedrijf verwacht overigens in het vierde kwartaal wel weer winst te maken. Het laat in elk geval zien dat HTC last heeft van de concurrentie en in een moeilijke situatie terecht is gekomen.

HTC verwacht het komende kwartaal een omzetdaling, waarbij de omzet tussen de 50 en 60 miljard Taiwanese dollar uit zal komen (1,26 en 1,52 miljard euro). Vorig jaar draaide HTC nog een omzet van 75 miljard Taiwanese dollar. Ondanks de negatieve vooruitzichten is HTC erg tevreden over de verkoop van de HTC One (review), het toestel heeft goed verkocht en is groter succes dan de vlaggenschepen van de afgelopen jaren, zoals bijvoorbeeld de HTC One X (review).

HTC legt de schuld van het aankomende verlies vooral bij de huidige economische situatie, het gebrek aan competitieve producten in de midrange markt en de kosten voor het terugtrekken van verouderde producten uit het verkoopkanaal. Een van deze redenen wil HTC direct aanpakken, het bedrijf wil in de komende maanden een serie innovatieve en competitieve producten neerleggen in de midrange markt. De HTC One Mini zal hiervan het eerste voorbeeld zijn. Welke toestellen er nog meer komen is onduidelijk, er gaan nog geruchten over een HTC Maxi, een phablet, maar of die qua hardware in het midrange segment komt is onduidelijk.

In elk geval gaat HTC er vanuit in het vierde kwartaal weer winst te boeken, daar zullen deze nieuwe midrange modellen dan waarschijnlijk voor moeten gaan zorgen.