2min

HTC heeft vandaag zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt en die zijn alles behalve rooskleurig, het bedrijf heeft voor het vierde kwartaal op rij verlies gemaakt. De omzet is met 64 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. HTC heeft kort na het eerste kwartaal een aantal nieuwe producten geïntroduceerd dus de volgende kwartaalcijfers worden cruciaal voor het bedrijf.

HTC is het afgelopen kwartaal uitgekomen op een omzet van 14,8 miljard Taiwanese dollar, wat omgerekend zo’n 400 miljoen euro is. In hert eerste kwartaal van 2015 werd nog een kleine winst geboekt van 0,51 miljard Taiwanese dollar, nu is er een verlies van 4,8 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo’n 130 miljoen euro.

Wel zijn er een aantal verschillen met het eerste kwartaal van 2015. Vorig jaar introduceerde HTC de HTC One M9 (review) in maart en dit jaar verscheen de HTC 10 pas in april. Hierdoor is de omzet van het nieuwe vlaggenschip nog niet meegenomen in deze kwartaalcijfers. Ook de virtual reality-headset HTC Vive is vorige maand verschenen en zal nu omzet genereren voor het bedrijf.

HTC heeft bekendgemaakt dat het opnieuw gaat reorganiseren en proberen om het bedrijf efficiënter te maken, daarnaast is de virtual reality-divisie afgesplitst en in een apart dochterbedrijf ondergebracht. HTC wil met de smartphones in het derde kwartaal van dit jaar weer zwarte cijfers schrijven. De winstgevendheid moet weer terugkomen bij het bedrijf. Daarmee is het tweede kwartaal van dit jaar zeer belangrijk om te zien hoe de HTC 10 en de HTC Vive worden opgepikt door de consument.

HTC zit inmiddels al geruime tijd in een vrije val en kan het de concurrentie op de smartphonemarkt niet meer aan. Daarom investeert HTC nu ook in andere producten, uiteindelijk moet een breder product aanbod het bedrijf er weer bovenop gaan helpen.