2min

HTC heeft het afgelopen kwartaal wederom met winst afgesloten, dat is inmiddels het derde kwartaal op rij waarin HTC winst boekt. Het is bij lange na niet te vergelijken met de hoogtijdagen van de fabrikant, maar aangezien veel fabrikanten geld moeten toeleggen weet HTC geld te verdienen.

Actief zijn op de smartphonemarkt is niet geheel zonder risico, de concurrentie is echt enorm groot en tegen de marketingbudgetten van een partij als Samsung kan niemand op, ook HTC niet. HTC behoort inmiddels niet meer tot de grote fabrikanten en de enige manier om dan de concurrentie aan te gaan is door selectief te zijn, goed na te denken over je producten en proberen een zo goed mogelijk toestel in de markt te zetten voor de juiste prijs.

Vorig jaar heeft HTC met de HTC One M8 (review) een uitstekend toestel in de markt gezet, alleen de camera’s vielen een beetje tegen. HTC had echter al wel een volledig metalen behuizing, een mooi ontworpen smartphone en een goede interface. Door het assortiment niet te breed te maken heeft HTC geen enorme risico’s genomen en dat betaald zich nu uit, het bedrijf draait weer stabiel en maakt winst.

Het afgelopen kwartaal heeft het bedrijf een omzet geboekt van 47,9 Taiwanese dollar (1,33 miljard euro) en een winst van 0,5 miljard Taiwanese dollar (13,9 miljoen euro). De CEO van HTC, Peter Chou, verwacht de huidige lijn door te kunnen trekken in het nieuwe jaar, maar veel zal afhangen van het tweede kwartaal.

In het tweede kwartaal zal het nieuwe vlaggenschip van HTC verschijnen, waarschijnlijk de HTC One M9. Dat toestel wordt op 1 maart gepresenteerd tijdens de Mobile World Congress in Barcelona. Het tweede kwartaal is meestal HTC’s beste kwartaal, het is overigens wel een periode waarin er meer concurrenten hun vlaggenschepen presenteren. In dezelfde periode zal ook Samsung met de Galaxy S6 komen, dat toestel krijgt waarschijnlijk ook een metalen behuizing. Iets later in het kwartaal komen vervolgens ook nog Huawei en LG met hun nieuwe vlaggenschip. Sony lijkt dit jaar het drukste moment van het jaar te omzeilen en het nieuwe vlaggenschip pas na de zomer uit te brengen.