1 min

Vandaag heeft de rechter in Amsterdam uitspraak gedaan en opnieuw komt de rechter tot de conclusie dat HTC de MEMS-Tufnel microfoon van ST Microelectronics niet mag gebruiken in de HTC One. ST Microelectronics had een hoger beroep aangespannen tegen Nokia om de microfoon toch te mogen leveren aan HTC. Nokia heeft echter patent op die microfoon in de Verenigde Staten en in Europa is de patentaanvraag nog in behandeling.

De rechter kwam tot de conclusie dat de MEMS-Tufnel microfoon niet door andere partijen gebruikt mag worden dan door Nokia zelf. Nokia is schriftelijk met ST Microelectronics overeengekomen dat de microfoon niet geleverd mag worden aan derde partijen gedurende één jaar na het op de markt komen van het eerste Nokia-product dat de microfoon gebruikt. Volgens het vonnis is de verkoop van Nokia-producten met de betreffende MEMS-Tufnel begonnen in februari/maart van dit jaar. ST Microelectronics moet dus tot februari van 2014 wachten voordat het de microfoon aan derde partijen mag verkopen.

Ook dan is er nog steeds sprake van een patent en zal de betreffende fabrikant hiervoor een licentie moeten afsluiten bij Nokia. Nokia heeft tot op heden nog geen schadevergoeding geëist van HTC of van ST Micro Electronics, of het dat nog gaat doen is onduidelijk. De HTC One (review) ligt inmiddels in de winkel met een andere microfoon dan de MEMS-Tufnel variant. Nokia eiste eerder dat HTC zou stoppen met het gebruik van de microfoon en won toen ook het kort geding.