1 min

Tags in dit artikel

, ,

Veel smartphonefabrikanten houden zich tegenwoordig noodgedwongen bezig met patentgerelateerde zaken. Dat dit zijn vruchten af kan werpen bewijst Nokia in een zaak tegen HTC in het Verenigd Koninkrijk.

Afgelopen woensdag oordeelde het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk dat HTC een door Nokia gepatenteerde techniek toepast in de HTC One (review), de HTC One SV en de HTC Wildfire. Het betreft hier een patent op een techniek betreffende de overdracht van spraak en tekst via mobiele netwerken.

Hoewel een definitief oordeel met een strafmaat nog niet bekend is, hoopt Nokia op een volledige ban van de betreffende HTC-smartphones uit het gehele Verenigd Koninkrijk. Nokia heeft de klacht ingediend in meer dan vijftig landen wereldwijd. Tevens gaat Nokia er vanuit dat HTC ook in de HTC One Mini (review), de HTC Desire X, de HTC Windows Phone 8S (review) en HTC Windows Phone 8X (review) het patent onrechtmatig heeft toegepast.

Het Taiwanese HTC heeft te kennen gegeven vanzelfsprekend teleurgesteld te zijn door de uitspraak van het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk en dat er zo snel mogelijk een hoger beroep zal worden ingediend. De afgelopen jaren heeft HTC al vaker plaatsgenomen in het beklaagdenbankje. Vorige maand nog oordeelde een rechter in Amsterdam ten nadele van HTC omtrent het toepassen van een bepaalde microfoon in de HTC One.