1 min

Volgens een onderzoeksrapport van IDC is Microsoft’s mobiele besturingssysteem ten opzichte van een jaar geleden procentueel gezien het hardst gegroeid. Android en iOS zijn desondanks nog altijd goed voor veruit het grootste marktaandeel.

In het tweede kwartaal van 2012 werden nog 4,9 miljoen smartphones met het Windows Phone-besturingssysteem verscheept. Dat aantal lag in dezelfde periode in 2013 op 8,7 miljoen exemplaren, waarmee we van een groei van 77,6 procent kunnen spreken. Dat is de grootste groei van alle besturingssystemen en het zorgt ervoor dat afstand wordt genomen van het aandeel van BlackBerry-apparaten. BlackBerry zag zijn aandeel van 4,9 procent zakken naar 2,9 procent.

De groei van Android is met 73,5 procent echter niet veel kleiner. De groei van Apple’s iOS zakte van 17,3 naar 13,2 procent. Hoewel de groei er dus nog altijd in zit, lijken consumenten over het algemeen voor de alternatieven te kiezen. De daling komt niet onverwachts; het is inmiddels bijna een jaar geleden dat Apple de iPhone 5 introduceerde. IDC verwacht dat de introductie van een of meerdere nieuwe modellen in combinatie met het herontworpen iOS 7 het vuur weer zal kunnen aanwakkeren.