1 min

De IDC heeft nieuwe cijfers over het aantal verscheepte smartphones gepubliceerd. Het beeld is duidelijk: Android snoept overal marktaandeel weg en de markt groeide met meer dan 25 procent. Opvallend is echter dat het aantal verscheepte Windows Phones is ingezakt.

Android en iOS zijn de enige winnaars in de huidige markt voor smartphones, al moet iOS ook marktaandeel afstaan aan Android. Het aantal verscheepte iOS-apparaten is in vergelijking met een jaar geleden met 12,7 procent gestegen.


Microsoft’s Windows Phone heeft onverwachts klappen gekregen: het marktaandeel zakte van 3,4 naar 2,5 procent, een opvallende daling. Ook het aantal verscheepte apparaten zakte, van 8,2 naar 7,4 miljoen exemplaren. Het marktaandeel van BlackBerry zakte eveneens, van 2,8 naar 0,5 procent.

IDC publiceerde ook een verdeling van de uitgaven die consumenten doen. Daaruit blijkt dat Apple floreert in het dure segment, terwijl Android- en Windows Phone-kopers in zo’n 60 procent van de gevallen juist voor een goedkoop model kiezen.