1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het benaderen van websites die normaliter ontoegankelijk zijn gemaakt door middel van het verbergen van het eigen IP-adres is in strijd met de Computer Fraud and Abuse Act, stelt een federale rechter in Amerika.

Voor ons is deze uitspraak niet direct iets om je zorgen om te maken, omdat het een ander land en continent betreft, maar wellicht is het wel wat om rekening mee te houden. In een rechtszaak die Craigslist aanspande tegen 3Taps werd bepaald dat die laatstgenoemde illegaal handelde door informatie voor PadMapper vanuit Craigslist bij elkaar te schrapen, door steeds te wisselen van IP-adres.

Net als in bijvoorbeeld een fysieke winkel, moeten aanbieders van websites in staat kunnen zijn om bepaalde personen die voor verstoring zorgen te kunnen weren, vindt de rechter. Hoewel 3Taps het niet eens is met die uitspraak, zal het deze wel in acht nemen en dus zijn praktijken stoppen.

Het benaderen van geblokkeerde sites gebeurt ook in Nederland veelvuldig. Het meest treffende voorbeeld is waarschijnlijk de torrentsite The Pirate Bay, wat door veel internetproviders noodgedwongen geblokkeerd is. Door een IP-adres uit het buitenland aan te nemen is de website doorgaans wel bereikbaar.