De aandeelhouders van Dell zijn vanmiddag akkoord gegaan met het bod dat Michael Dell samen met Silver Lake Partners heeft gedaan om Dell van de beurs te halen en te privatiseren. De aandeelhouders krijgen 13,75 dollar per aandeel dat zij bezitten. Daarbovenop krijgen ze 0,13 dollar dividend uitgekeerd per aandeel.

In januari van dit jaar werd bekend dat Michael Dell samen met Silver Lake Partners het bedrijf van de beurs wil halen. Het doel van het privatiseren van het bedrijf is dat Michael Dell, oprichter en CEO van Dell, een nieuwe weg in wil slaan met Dell. Het bedrijf moet een nieuwe strategie krijgen en andere prioriteiten gaan stellen, zeker nu de pc-markt aan het inzakken is en de winst uit andere producten en diensten gehaald moet gaan worden. Een bedrijf zo radicaal veranderen is lastig wanneer er elk kwartaal verantwoording moet worden afgelegd aan kritische aandeelhouders. Het bedrijf kan wanneer het is geprivatiseerd in alle rust en zonder lastige vragen bij elke beslissing de nieuwe koers inzetten. Wat de nieuwe koers precies gaat worden is niet geheel duidelijk maar het bedrijf gaat zich focussen op zijn klanten.

Eerder deze week werd bekend dat Carl Icahn de handdoek in de ring gooide in zijn poging om Dell over te nemen. Hiermee was de laatste opponent verdwenen die een alternatief bood op het bod van Michael Dell en Silver Lake Partners. Bij een bod om een bedrijf te privatiseren mogen andere partijen zich ook mengen in de strijd, zowel Carl Icahn als investeringsmaatschappij Blackstone hebben dit geprobeerd. Uiteindelijk haakten beide partijen af en kan Michael Dell, inmiddels zeven maanden na zijn bod, het bedrijf gaan privatiseren.

In totaal is er 24,9 miljard dollar gemoeid met het privatiseren van een van de grootste pc-fabrikanten ter wereld. Volgens het persbericht wat Techzine vanmiddag ontving, is het de bedoeling dat de privatisering wordt afgerond in het derde kwartaal van Dell’s fiscale jaar van 2014. De kwartaallijkse dividenduitkering van 0,08 dollar per aandeel zal ook over het derde kwartaal nog worden uitgekeerd. De privatisering moet tot slot ook nog worden goedgekeurd door de handelswaakhonden.

Dell geeft aan dat het bedrijf zo’n 110.000 werknemers heeft en gevestigd zal blijven in Round Rock, Texas in de Verenigde Staten.