1 min

Apple’s zogeheten Steve Jobs-patent is door het Amerikaanse patentbureau opnieuw goedgekeurd. De goedkeuring van dit patent is voor Apple’s concurrenten een serieuze tegenslag.

Het Steve Jobs-patent betreft multitouchscreen-technologie voor mobiele apparaten, die aan de hand van twintig punten wordt omschreven, meldt Foss Patents. Zo wordt in het patent omschreven hoe in een richting gebladerd kan worden, ondanks dat de gebruiker een overwegend schuine beweging maakt op een touchscreen.

Het patent werd in april 2008 aangevraagd door Steve Jobs en 24 andere medewerkers van Apple, negen maanden later werd de aanvraag ingewilligd. In december 2012 werd het patent tijdelijk opgeschort voor nader onderzoek. Dat onderzoek is nu uitgevoerd en uitgevallen in het voordeel van Apple.

Het patent is ingezet in een nog lopende rechtszaak tegen Motorola Mobility, wat tegenwoordig een dochteronderneming van Google is. Ook Samsung ondervond problemen door het patent, afgelopen augustus werd besloten tot een verkoopverbod op verschillende oudere producten van het bedrijf. Samsung zal er nu waarschijnlijk ook voor moeten zorgen dat nieuwere apparaten het patent niet schenden.

Als Apple wil, kan het ook andere fabrikanten van smartphones en tablets aanpakken met dit patent. Dat kan middels een rechtszaak, maar in eerste instantie zal wellicht getracht worden om betaalde licenties af te dwingen. Vooralsnog valt het patent niet onder standaard-essentiële voorwaarden, waardoor Apple niet verplicht is om licenties af te geven en dus ook direct over kan gaan op een rechtszaak.