Er wordt onderzoek gedaan naar Apple, nadat het bedrijf beschuldigd is van het verbergen van meer dan 1 miljard euro voor de Italiaanse belastingsdienst. Dit blijkt uit een rapport van Reuters.

In Italië wordt Apple beschuldigd van belastingfraude, nadat het bedrijf meer dan 1 miljard euro verborgen zou hebben gehouden voor de Italiaanse belastingdienst. Hoewel er verder weinig details bekend zijn omtrent de zaak, weet een juridische bron aan Reuters te melden dat "een onderzoek naar Apple loopt."

Apple zou Ierland gebruiken als belastingparadijs. Het bedrijf zou meer van de inkomsten moeten toeschrijven aan Apple’s kantoor in Milaan. Deze inkomsten zouden nu worden toegeschreven aan het Ierse kantoor, waardoor er minder belasting over betaald hoeft te worden.

Veel bedrijven bedienen zich overigens van deze methode die ook wel bekendstaat als Double Irish. De inkomst vanuit verschillende landen wordt hierbij via dochterondernemingen doorgesluisd naar Ierland, waar de inkomst als belasting wordt aangegeven. In Ierland ligt de belasting veel lager dan in veel andere landen. Apple was in de jaren ’80 één van de eerste bedrijven die deze methode ontwikkelde. Google-topman Eric Schmidt gaf vorig jaar aan dat hij er trots op is dat zijn bedrijf op zo’n manier de belasting ontwijkt.

Het Italiaanse l’Espresso was de eerste krant die verslag deed over de beschuldigingen. Volgens de krant is Apple’s kantoor in Milaan al doorzocht als onderdeel van het onderzoek naar de belastingsfraude.