1 min

Google heeft Microsoft en Nokia ervan beschuldigd dat de twee partijen samenspannen. Nokia en Microsoft zouden patenten gezamenlijk gebruiken tegen rivalen in de wereld der smartphonemakers. Om deze praktijken tegen te gaan heeft Google een formele klacht ingediend bij de Europese Commissie.

In de formele klacht beweert Google dat Microsoft en Nokia, wie samenwerken in de ontwikkeling van smartphones met het Windows Phone-besturingssysteem, een groep genaamd MOSAID hebben opgericht waar de bedrijven samen 1.200 patenten naar hebben overgeplaatst. Google noemt MOSAID een ‘patent troll’, een term die verwijst naar patenthouders die op zoek gaan naar mogelijkheden om rechtszaken aan te spannen, voor eigen gewin.

‘Nokia en Microsoft maken onderlinge afspraken om de kosten van mobiele toestellen voor consumenten te verhogen. Hiertoe hebben zij patent trolls gecreëerd die de beloften van de bedrijven ontspringen.’, aldus een statement van Google. De zoekgigant heeft aangegeven dat de klacht recentelijk is ingediend.

Microsoft heeft reeds gereageerd op de klacht van Google. De softwaregigant is van mening dat Google’s klacht een ‘wanhopige poging’ is. ‘Google klaagt over monopoliepraktijken in de smartphone-industrie terwijl het zelf een aandeel van 95 procent heeft wat betreft zoekmachines en advertenties. Google klaacht over patenten terwijl het niet wil reageren op de groeiende zorgen van toezichthouders, gekozen ambtenaren en rechters over het gebruik van standaard-essentiële patenten.’, zo meldde Microsoft in een statement.

Nokia heeft zich vooralsnog onthouden van commentaar.