Het Nikkei nieuwsbureau stelt op basis van onbekende bronnen dat SoftBank, het bedrijf met een meerderheidsaandeel in het Amerikaanse telecombedrijf Sprint, bijna rond is met Deutsche Telecom over een overname van T-Mobile USA.

Vanaf begin december gaan er al geruchten over een overname van T-mobile USA door Sprint. The Wall Street Journal wist toen aan te geven dat Softbank wel huiverig was om Sprint te laten fuseren met T-Mobile omdat enkele jaren eerder AT&T dit ook al had geprobeerd maar zonder succes. Toentertijd werden deze plannen gedwarsboomd door het Amerikaanse Department of Justice en de Federal Communications Commission. De combinatie van AT&T en T-Mobile zou te machtig zijn op de Amerikaanse telecommarkt.

Volgens de bronnen van Nikkei zou SoftBank bereidt zijn om 19 miljard dollar, ongeveer 13,9 miljard euro, op tafel te leggen voor een aandeel van 60 tot 70 procent in T-mobile. De overname zou Softbank dan doen via Sprint, waardoor T-Mobile USA eigendom wordt van Sprint.

Eerder deed AT&T in 2011 al een bod van 39 miljard dollar (28,5 miljard euro) voor T-Mobile. Dat is een stuk meer dan SoftBank op dit moment over zou hebben voor T-Mobile, als de bedragen kloppen die Nikkei weet te melden. Met de overname van T-Mobile door Sprint zou Sprint in totaal 53 miljoen betalende klanten hebben, tegenover de 72 miljoen klanten van AT&T en de 95 miljoen van Verizon.

Voordat de overname van T-mobile kan doorgaan met er nog goedkeuring komen van het Department of Justice en de FCC. Hoewel de twee autoriteiten in het verleden terughoudend zijn geweest in het toestaan van fusies tussen grote telecomproviders, zou er een evenwichtigere markt kunnen ontstaan aangezien het in dit geval gaat om de derde en vierde provider van Amerika. Hierdoor komen de klantenaantallen dichter in de buurt van die van Verizon en AT&T.