Samsung verwacht een veel lagere winst voor het laatste kwartaal van 2013 dan een kwartaal eerder. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou volgens analisten onder andere last hebben van zwakke verkopen van smartphones en heftige competitie vanuit concurrent Apple.

Gisteren heeft Samsung aangegeven dat het een winst van 8,3 triljoen won te behalen, dat is omgerekend 5,36 miljard euro. Daarmee zakt het bedrijfsresultaat ten opzichte van een kwartaal eerder met 18 procent, dat was overigens wel een recordkwartaal.

Analisten rekenden op een winst rond de 10 triljoen won, omgerekend zo’n 6,86 miljard euro. Dat was eveneens geen reden tot juichen omdat Samsung aan het begin van het kwartaal betere verwachtingen uitsprak. Deze verwachtingen lijkt het Zuid-Koreaanse bedrijf echter ruim te missen.

Samsung verwacht ook dat de omzet is gezakt naar 59 triljoen won, omgerekend 40,54 miljard euro. Analisten rekenden op omgerekend 42,26 miljard euro aan omzet. Samsung komt op 24 januari met de definitieve kwartaalcijfers op de proppen.

Samsung’s derde kwartaal van 2013 was erg goed, dat kwam voornamelijk door een opleving van de semiconductor-afdeling, destijds was de mobiele divisie ook al minder goed aan het presteren. Deze afdeling is de afgelopen jaren goed geweest voor tweederde van de winst, maar door een minder grote vraag krijgt Samsung hier nu rake klappen. Doordat Apple binnenkort zal beginnen met de verkoop van de iPhone 5C (review) en iPhone 5S (review) bij China Mobile, lijkt de toekomst ook niet al te rooskleurig.