2min

Samsung heeft zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt en daaruit blijkt dat het bedrijf 5,35 biljoen won (4,3 miljard euro) winst heeft gedraaid. Dat is wel een stuk minder dan de 7,3 biljoen won (5,9 miljard euro) een jaar eerder. De omzet uit smartphones en andere mobiele producten daalde fors, gelukkig voor Samsung weet de componentdivisie dat deels op te vangen met goede resultaten.

Samsung heeft besloten om niet bekend te maken hoeveel smartphones het heeft verkocht in het afgelopen kwartaal. De omzet uit smartphones en andere mobiele producten daalde echter wel met 64 procent in vergelijking tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De druk op Samsung om zijn marktaandeel op de smartphonemarkt vast te houden neemt dan ook opnieuw fors toe, veel zal gaan afhangen van de Galaxy S6 die hoogstwaarschijnlijk in maart wordt gepresenteerd. Daarmee kan Samsung het een en ander gaan herstellen.

Samsung heeft enorm veel last van Apple, dat bedrijf wist al zijn records te breken en maar liefst 74,5 miljoen iPhones te verkopen in het afgelopen kwartaal. Analisten vermoeden dat Samsung ongeveer evenveel smartphones heeft verkocht in het vierde kwartaal. Het grote verschil is alleen dat Apple gemiddeld veel meer omzet en winst haalt per verkocht toestel. Apple is echter niet de enige concurrent waar Samsung last van heeft, in China heeft ook het last van opkomende merken als Huawei, Lenovo en Xiaomi.

Samsung is echter niet volledig afhankelijk van de smartphone-markt, het bedrijf heeft ook nog andere dvisies. Zo heeft de componentendivisie een goed kwartaal achter met het maken van processoren en geheugen. Om aandeelhouders tevreden te stellen heeft Samsung besloten om een hoger dividend uit te keren dan vorig jaar. 19.500 won per aandeel in plaats van 13.800 won per aandeel vorig jaar.