Een jaar geleden mocht Samsung diens grootste kwartaalomzet en -winst noteren, maar dit jaar ziet het er volledig anders uit. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013 rekent het Zuid-Koreaanse bedrijf op een winstdaling van maar liefst 60 procent.

Samsung heeft vanmorgen de voorlopige financiële cijfers van het derde kwartaal van 2014 gepubliceerd en die zijn niet zo rooskleurig als voorheen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf rekent op een winst van omgerekend 3,05 miljard euro, dat is een schrikbarende 60 procent lager dan in dezelfde periode in 2013. De omzet komt uit op omgerekend 34,95 miljard euro, wat een daling van 20 procent is.

Dat Samsung het huidige kwartaal niet goed zou presteren werd door analisten al verwacht. ’s Werelds grootste smartphonefabrikant ondervindt in die markt aan de onderkant grote concurrentie van Chinese producenten, terwijl Apple met de iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review) aan de bovenkant veel succes weet te boeken.

Volgens analisten moet Samsung zich vooral druk maken om het verlies aan marktaandeel en dan met name in China. Samsung hoopt met de Galaxy Note 4 (hands-on) het tij te kunnen keren, dat toestel is in Zuid-Korea in de verkoop en zal vanaf 17 oktober in andere delen van de wereld worden verkocht. De prestaties van de Galaxy Note 4 zullen uit de volgende kwartaalcijfers moeten blijken.

De definitieve kwartaalcijfers van Samsung zullen later deze maand gepubliceerd worden.