2min

Binnenkort zal er een applicatie worden uitgebracht, waarmee gezichtsherkenning op mobiele apparaten zal worden geïntroduceerd. Door middel van het vastleggen van een gezicht zou iedereen aan de hand van zijn of haar online profiel kunnen worden herkend.

De NameTag-applicatie van het technologiebedrijf FacialNetwork zal binnenkort verschijnen voor Android, iOS en Google Glass. Met de applicatie kan er vanaf een ondersteund mobiel apparaat een foto worden gemaakt van een gezicht, welke zal worden verzonden en vergeleken op de servers van NameTag.

Hierdoor kunnen eventuele online profielen van personen zichtbaar worden gemaakt. Te denken valt aan accounts op sociale netwerksites zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter. De ontwikkelaar zal hier naar verluidt ook de profielen van bepaalde datingsites aan toevoegen. In de Verenigde Staten worden gemaakte foto’s door de NameTag-applicatie zelfs met een lijst van zedendelinquenten vergeleken.

FacialNetwork-ontwikkelaar Keven Alan Tussy verklaart: "Ik ben van mening dat hierdoor zowel het online daten als de offline sociale interacties veiliger worden. We zullen meer inzicht krijgen in de mensen om ons heen."

Toch rijzen bij een dergelijke applicatie waarmee gezichtsherkenning mogelijk is vanzelfsprekend privacyvraagstukken op. Niet iedereen zal immers op ieder moment herkend willen worden. Om die reden heeft Google besloten vooralsnog dit soort applicaties niet toe te staan voor Google Glass. Wel zou een installatie van NameTag op Google Glass mogelijk zijn door middel van een jailbreak.

Het is niet geheel duidelijk of herkenning van iedere willekeurige persoon met een online profiel mogelijk is. Uit een verklaring van Kevin Alan Tussy kan namelijk worden afgeleid dat iemand een NameTag-account dient aan te maken en hier specifiek zal moeten aangeven indien hij of zij herkenning door de applicatie niet wenst.