1 min

Snapchat heeft alsnog excuses aangeboden voor een hack waarbij miljoenen gegevens van gebruikers werden buitgemaakt. In eerste instantie deed de populaire chatdienst dit niet. Tevens is er een update uitgebracht die gebruikers meer controle over hun gegevens geeft.

Net na de jaarwisseling werd in de media breed uitgemeten dat er gegevens van 4,6 miljoen Snapchat-gebruikers ontfutseld waren. Saillant detail hierbij was dat beveiligingsonderzoekers al een halfjaar eerder een melding bij Snapchat hebben gedaan, maar dat hier niets mee werd gedaan. Bovendien wuifde Snapchat de ernst van het probleem weg. Nu worden er alsnog verontschuldigingen aangeboden via Snapchat’s officiële blog.

Snapchat heeft ook een update voor zijn mobiele applicaties uitgebracht, waarmee gebruikers de mogelijkheid krijgen om zich terug te trekken uit de Find Friends-functionaliteit. Deze optie faciliteert de kwetsbaarheid in de dienst. Snapchat stelt zijn gebruikers in staat om anderen op basis van het telefoonnummer via Find Friends te kunnen vinden. Find Friends is uit te schakelen via Instellingen -> Mobiele nummer, waar de de koppeling tussen gebruikersnaam en telefoonnummer kunt uitschakelen

Met Snapchat kunnen gebruikers foto’s en video’s naar elkaar verzenden, wat op zich niet zo bijzonder is. Wat Snapchat uniek maakt is dat deze media slechts voor beperkte tijd bekeken kan worden door de ontvanger.