2min

Met nieuwjaar wisten hackers gebruik te maken van een kwetsbaarheid in de API van Snapchat, waardoor de gebruikersnamen en telefoonnummers van 4,6 miljoen gebruikers achterhaald konden worden. Snapchat excuseert zich niet voor de kwetsbaarheid, maar belooft wel een update voor het probleem uit te brengen.

Dagen nadat de gebruikersnamen en telefoonnummers van 4,6 miljoen Snapchat-gebruikers openbaar gemaakt zijn, heeft Snapchat nog steeds geen excuses aangeboden voor het incident. Het probleem ontstond in de Find Friends-functie van Snapchat. Met een nieuwe update moet het mogelijk worden om ervoor te kiezen om niet meer in deze functie te vinden te zijn.

"We zullen een update van de Snapchat-applicatie uitbrengen waarmee het voor gebruikers mogelijk wordt om af te zien van het verschijnen in de Find Friends-functie," gaf het bedrijf aan in diens blog. "We zullen ook de Rate limiting en andere restricties verbeteren om in de toekomst te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van onze dienst."

Op kerstavond wisten onderzoekers de private code te publiceren, die ervoor zorgde dat telefoonnummer aan gebruikersnamen gekoppeld konden worden. In de week die volgde gebruikten hackers de informatie van de onderzoekers om daadwerkelijk de gegevens van 4,6 miljoen Snapchat-gebruikers te stelen. Motief hiervoor was waarschijnlijk om Snapchat te motiveren om een oplossing voor het probleem te zoeken.

In Snapchats blogpost van donderdagmiddag geeft het bedrijf toe dat er inderdaad gedeeltelijk geredigeerde telefoonnummers en gebruikersnamen zijn vrijgegeven door hackers. Het bedrijf gaf wel aan dat "er geen andere gegevens zijn gelekt of bekeken zijn, ook geen Snaps."

Snapchat blijft volhouden dat het feit dat de Find Friends-functie gehackt kan worden, dit geen zwakte van het bedrijf is, maar een belangrijke ontdekking. Met de functie is het mogelijk om in contact te komen met je vrienden die ook Snapchat gebruiken. Om vindbaar te worden in Find Friends moet de gebruiker zijn telefoonnummer opgeven, wat later opgezocht kan worden door zijn vrienden.