Snapchat is akkoord gegaan met een voorstel van de Amerikaanse overheid om voor een periode van 20 jaar onder toezicht geplaatst te worden. De overheid had een onderzoek tegen het bedrijf lopen vanwege verdenkingen over misleiding en valse beloftes op het gebied van privacy.

De populaire dienst Snapchat belooft gebruikers een grote mate van privacy doordat verstuurde content binnen enkele seconden van het ontvangende toestel wordt verwijderd. De belofte van de app is zodoende dat gebruikers grafisch materiaal kunnen sturen, zonder zich zorgen te hoeven maken over de gevolgen daarvan.

In de praktijk bleken er echter verscheidene methoden om de ‘verwijderde’ content weer tevoorschijn te toveren, het is bovendien simpelweg mogelijk om een screenshot te maken. De Android-app verzamelde locatiegegevens zonder toestemming van de gebruiker en ook lekte Snapchat de telefoonnummers en gebruikersnamen van 4,6 miljoen gebruikers.

De Amerikaanse FTC is van mening dat Snapchat zijn gebruikers heeft misleid over het voortbestaan van de verzonden content. Gebruikers zijn bovendien gedupeerd door het lekken van de gebruikersgegevens. Snapchat werd door veiligheidsexperts op de hoogte gebracht van een lek, maar sprong daar zeer onzorgvuldig en achteloos mee om. Uiteindelijk werd wel excuses aangeboden.

Als gevolg van al deze activiteiten is Snapchat voor 20 jaar onder toezicht geplaatst. Het is het bedrijf verboden om "een verkeerde voorstelling te maken van hoe wordt omgegaan met de privacy, veiligheid en vertrouwelijkheid van gebruikersinformatie."