1 min

Softwaregigant Microsoft lijkt succes te hebben met het voornemen om zich meer te richten op de verkoop van fysieke producten. Mede dankzij de verkopen van de Surface-tablets en de spelcomputer Xbox One kon Microsoft een recordomzet noteren in het afgelopen kwartaal.

Microsoft behaalde een omzet van omgerekend 24,52 miljard dollar, omgerekend is dat ongeveer 17,9 miljard euro. Van die omzet blijft omgerekend 4,8 miljard euro winst over. De cijfers zijn ten opzichte van een jaar eerder is zowel de omzet als winst gestegen, wat winst betreft gaat het om 191 miljoen dollar.

De goede resultaten van Microsoft zijn volgens het bedrijf mede te danken aan de goede verkoop van zowel de Xbox 360 als de Xbox One. Van de Xbox One werden in de vijf weken na de lancering 3,9 miljoen exemplaren verscheept, het is aannemelijk dat zo goed als alle spelcomputers ook verkocht zijn. Van de Xbox 360 werden 3,5 miljoen stuks gesleten.

Medio 2013 werd nog 900 miljoen dollar afgeschreven op de Surface RT-tablet. In het laatste kwartaal van 2013 bedroeg de omzet vanuit de Surface-tablets 893 miljoen dollar, maar de kosten voor deze afdeling lagen opnieuw hoger: 932 miljoen dollar. Microsoft maakte dus 39 miljoen dollar verlies op deze afdeling.

De zoekmachine Bing zag zijn marktaandeel stijgen tot 18 procent. De inkomsten vanuit licenties voor Windows zakten met 3 procent. Windows Phone leverde juist 50 procent meer op, niet alleen dankzij de verkoop van softwarelicenties maar ook vanwege inkomsten vanuit licenties voor patenten.